Biologia
tusia9393
2017-06-25 07:51:17
przedstaw miejsca trawienia białek cukrów tłuszczów określ produkty tych procesów ,podaj miejsce ich wchłaniania
Odpowiedź
adulkaaa
2017-06-25 13:01:59

Trawienie cukrów zaczyna się już w jamie gębowej i zachodzi z udziałem enzymów (amylazy ślinowej) gdzie zachodzi wstępne trawienie węglowodanów. Na związki proste węglowodany są rozkładane głównie w dwunastnicy gdzie sok trzustkowy i żołądkowy rozkłada cukry. Amylaza trzustkowa - rozkłada skrobię i glikogen na maltozę. Maltoza - rozkłada maltazę na dwie cząsteczki glukozy a laktoza rozkłada maltozę n agalaktozę i glukozę. Rozłożone cukry wchłaniane są w jelicie cienkim i grubym. Tłuszcze rozkładane są również w dwunastnicy gdzie enzym lipaza trzustkowa rozkłada tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych. Warunkiem jej działania jest wcześniejsze rozbicie związków tłuszczowych przez żółć. Żółć (wydzielina wątroby) sprawia że kwasy tłuszczowe tworzą z wodą związki rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu są one wchłaniane w jelicie zarówno cienkim jak i grubym.  Białka są intensywnie trawione w jelicie cienkim. Sok trzustkowy zawiera enzymy sprawiające że białka rozkładają się na aminokwasy. Chymotrypsyna - ścina białko, Petydazy - rozkładają białko na aminokwasy. Jest ono wchłaniane zarówno w jelicie cienkim jak i grubym. 

Dodaj swoją odpowiedź