Matematyka
TaCoNiemysli
2017-06-25 03:31:37
dam nailepszom odpowiedz
Odpowiedź
kama999
2017-06-25 07:19:55

1/8 doby = 24 : 8 = 3 h 5/8 doby = 5*3 = 15 h 3 doby = 3*24 h = 72 h 3 5/8 doby = 72 h + 15 h = 87 h Odp: to jest 87 godzin.

wysia
2017-06-25 07:21:10

1 doba to 24 godziny, więc: [latex]frac {1}{8} [/latex] doby = [latex]24:8 = 3 [/latex] godziny. [latex]frac {5}{8} [/latex] doby = [latex]5*3= 15 [/latex] godzin. [latex]3[/latex] doby = [latex]3*24= 72[/latex] godziny. [latex]15 + 72 = 87[/latex] Odpowiedź = [latex]3frac {5}{8} [/latex] doby to 87 godzin. Liczę na naj :)

Dodaj swoją odpowiedź