Matematyka
paulla175
2017-06-25 03:11:07
Rozwiąż nierówność {x: u góry x-1 pod spodem (-3x+6)(x+3)>0}
Odpowiedź
Iza0003
2017-06-25 09:45:03

Rozwiązanie w załączniku :)

doduś
2017-06-25 09:46:18

[latex]frac{x-1}{(-3x+6)(x+3)} extgreater 0 |cdot(-3x+6)^{2}(x+3)^{2}[/latex] Z: -3x + 6 ≠ 0     ∧     x + 3 ≠ 0 x ≠ 2              ∧     x ≠ -3 D = R {-3;2} (x - 1)(-3x + 6)(x + 3) > 0 x - 1 = 0 x = 1 lub -3x + 6 = 0 -3x = -6 x = 2  ∉ D lub x + 3 = 0 x = -3  ∉ D Rysujemy wykres nierówności z dołu (od prawej), bo znak współczynnika przy najwyższej potędze jest ujemny. x ∈ (-∞; -3) ∪ (1;2)

Dodaj swoją odpowiedź