Matematyka
Konto usunięte
2018-07-09 09:58:57
w pewnym biegu narciarskim kolejni zawodnicy startuja co 45 sekund pierwszy zawodnik wyruszył o godz 14,30 o której wystartuje15 zawodnik
Odpowiedź
walerian1
2018-07-09 13:04:32

15 zawodnik wystartował o 14,46

RoxiFoxi
2018-07-09 13:05:47

15-1 = 14 bo 1 zawodnika już nie liczymy bo on już wystartował 14 * 45s = 630s 630s/ 60 = 10,5 bo chcemy mieć minuty 10,5 = 10min 30s 15 zawodnik wystartuje o 14:40:30s

Dodaj swoją odpowiedź