Matematyka
pezet445
2018-07-08 14:50:57
Pięcioosobowa rodzina(rodzice i troje dzieci)wybiera sie na kilkudniowy wypoczynek.Nocleg w pensjonacie dla osoby dorosłej kosztuje 40 zł .Trasę którą trzeba przejechać to 350 km. 1.Z jaką przeciętnie prędkością jechał kierowca ,jeżeli trasę tę przejechał w 5 godzin? 2.Samochód pali przeciętnie 8 litrów na 100 km. Ile paliwa misi kupić tata, aby starczyło na dojechanie do pensjonatu? 3.Ile kosztuje nocleg dla dziecka? 4.Ile będzie kosztować wykupienie czterech noclegów dla całej rodziny? proszę o pomoc
Odpowiedź
bananek8383
2018-07-08 17:25:40

1. 350/5=70 70km/h 2. 350-50=300 300/100=3 8*3=24 50 km = 1/2 z 100 km 100 km = 8l 50 km = 4 l 24+4=28 l Dwóch ostatnich nie umiem, jakieś dziwne. Może nie podałaś jakiejś info? Sprawdź :)

xPaulinkax
2018-07-08 17:26:55

1.350:5=70km na h 2.8×3=24l jeśli 100 km to 8 l to 50 km to 4l = 24l+4l=28l 3 i 4 to napisz jak ma być ten nocleg dla dziecka! Dla dorosłej 40 , a dla dziecka ile ? 3× 4× a może 5 × mniej co? Napisz ile , bo tak zadania nie można rozwiązać. A jak nie ma to zadanie jest błędne napisz mi w kom a ja ci przyślę rozwiązanie do 3 i 4 ok?

Dodaj swoją odpowiedź