Chemia
girl13
2017-06-22 17:47:07
[SIÓDMA KLASA] Przeprowadzono doświadczenie chemiczne Badanie właściwości wybranych substancji. Do eksperymentu użyto substancji przedstawionych na fotografiach (jest tu sól kuchenna i miedź). Wykreśl FAŁSZYWE informacje dotyczące zaobserwowanych właściwości, a nad wykreślonymi sformułowaniami napisz prawdziwe. Zaobserwowano, że sól kuchenna w temperaturze pokojowej ma stały stan skupienia. Jest substancją białą i bezwonną. Jej cechami charakterystycznymi jest słodki smak i możliwość tworzenia kryształów. Miedź w temperaturze pokojowej jest substancją ciekłą. Ma srebrzystobiałą barwę i metaliczny połysk. Jest krucha.
Odpowiedź
febe
2017-06-22 19:08:15

Zaobserwowano, że sól kuchenna w temperaturze pokojowej ma stały stan skupienia. Jest substancją białą i bezwonną. Jej cechami charakterystycznymi jest SŁONY smak i możliwość tworzenia kryształów. Miedź w temperaturze pokojowej jest substancją STAŁĄ. Ma ZŁOTOCZERWONĄ barwę i metaliczny połysk. Nie jest krucha.

Dodaj swoją odpowiedź