Polski
Minigon
2021-05-04 23:34:27
opisz proces wypieku chleba przedstawionego w wierszu ,, chleb
Odpowiedź
gdfsghht
2021-05-05 00:50:21

Pierwszym etapem pieczenia chleba, jest przygotowanie ciasta zakwaszonego. Można to zrobić na dwa sposoby; dodając całą ilość przeznaczonej do tego celu mąki i wody za jednym razem i odstawienie do fermentacji na 12 - 24 godzin lub też stopniowe budowanie ciasta zakwaszonego w dwóch, trzech lub więcej krokach. Więcej na ten temat w artykule:                                                                                                                1    Wyrabianie ciasta chlebowego   ,                                                                      2 Składanie ciasta ,                                                                                          3 Formowanie bochenka ,                                                                                            4.     Czas  Proces wyrastania chleba może trwać niedługo, 1 – 2 godzin lub dłużej, 5 – 6 godzin, w zależności od temperatury, rodzaju użytej mąki, ilości zakwasu, hydracji, obecności innych składników, itd. Wyrastanie w lodówce może zająć 10 – 12 godzin i należy wyjąć chleb na godzinę lub dwie przed pieczeniem, aby dokończył rośnięcie w temperaturze pokojowej Temperatura Chleb jest pieczony w wysokiej temperaturze. Zwykle temperatura początkowa, to 250oC – 230oC. Lżejsze chleby mogą wymagać pieczenia w niższej temperaturze, jak 210oC. Niektóre chleby, zwłaszcza razowe i żytnie, wymagają stopniowego obniżania temperatury podczas pieczenia, zwykle o 20oC co 15 – 20 minut, dopóki temperatura nie sięgnie 180oC.,                               5. Nacinanie                                                                                                             6 pieczenie                                                                                                                                         

Dodaj swoją odpowiedź