Chemia
SeLi
2017-09-28 21:55:07
Rodzaj- jakie znasz rodzaje białek Proszę o pomoc
Odpowiedź
Cyyyyzia
2017-09-28 23:30:09

Po 1. Napisz to starannie i do tego tego się nie da rozczytać

dominika82631
2017-09-28 23:31:24

[1] C3H5(OH)3 + 3 C15H31COOK -> (C15H31COO)3C3H5 + 3 H2O [2] białka proste: - protaminy - histony - albuminy - globuliny - prolaminy - gluteliny - skleroproteiny białka złożone: - chromoproteiny - fosfoproteiny - nukleoproteiny - lipidoproteiny - glikoproteiny - metaloproteiny [3] masz 2 zlewki z wodą bromową. do każdej wlewasz tłuszcze. Jak wlejesz tłuszcz nienasycony to woda bromowa się odbarwi, a tam gdzie jest nasycony to sie nic nie stanie generalnie. [4] generalnie trza wiedzieć to, że białko może się ściąć pod wpływem: - temperatury - działania kwasami lub zasadami lub solami metali ciężkich - działaniem alkoholu białko może się: zdenaturować (nieodwracalnie ściąć) lub skoagulować (być "odwracalnie" ścięte pod wpływem soli metali lekkich) [5] Białka to generalnie ogromna rodzina związków organicznych, w skład których oprócz węgla i wodoru wchodzą: azot, tlen siarka, fosfor, czasami żelazo, miedź oraz magnez.

Dodaj swoją odpowiedź