Biologia
Loczek34
2017-09-26 21:51:27
rola NPK w życiu rośliny .Blask i cienie nawożenia
Odpowiedź
xhoopex
2017-09-27 03:24:39

Azot wpływa na rozwój części zielonych, a więc liści i pędów, dlatego też najbardziej wrażliwe na zawartość w glebie azotu są warzywa kapustne, liściowe, szczaw, szczypiorek i rabarbar. Ogórki oraz pomidory obficie nawożone azotem zbyt bujnie rosną, co może opóźnić owocowanie i zmniejszyć liczbę zawiązanych owoców. Prócz tego przenawożenie azotem zmniejsza wartość ogórków jako surowca, do kwaszenia. Brak azotu w glebie wpływa na zahamowanie wzrostu roślin, liście drobnieją i stają się jasne. Dolne liście wcześnie żółkną i opadają. Warzywa strączkowe, należące do roślin motylkowych, pobierają azot z powietrza za pomocą bakterii, znajdujących się w brodawkach na ich korzeniach i z tego powodu są najmniej wrażliwe na zawartość azotu w glebie

Dodaj swoją odpowiedź