Matematyka
Monika92102
2017-09-26 11:29:37
Kapelusz z piórkiem kosztuje 110zł .kapelusz jest droższy od piórka o 100 zł .ile kosztuje kapelusz a ile purkoz?? (trzeba ułożyć równanie) zegar z kukulka wazy 5,5 kg .kukułka jest o 5 kg lżejsza od zegara.ile waży zegar a ile kukułka( trzeba ułożyć równanie) Prosze Byścię Wytlumaczyli Swoją Odpowiedzieć
Odpowiedź
karolp1593
2017-09-26 17:52:13

Kapelusz + piórnik =110zł.    Kapelusz droższy o 100 zł. 110 - 100 = 10zł.  Piórnik = 10 zł.   Kapelusz = 100zł  . :)

onaa95
2017-09-26 17:53:28

1. Skoro kapelusz jest droższy od piórka o 100zl to: 110zl - 100zl = 10zl - cena piórka 110zl - 10zl = 100zl - cena kapelusza Odp. Kapelusz kosztuje 100zl, a piórko kosztuje 10 zl. 2. Kukulka z zegarem ważą 5,5kg, ale kukulka jest lżejsza od zegara o 5 kg, czyli: 5,5 - 5,0 = 0,5 - waga kukulki 5,5 - 0,5 = 5,0 - waga zegara Odp. Zegar waży 5kg, a kukulka waży 0,5kg.

Dodaj swoją odpowiedź